Revalidatie na Corona

De fysiotherapeut is de aangewezen persoon om u te begeleiden bij fysieke problemen als een verminderd uithoudingsvermogen, verminderde ademspierkracht, schade aan longen en hart, spierzwakte en gewrichtsklachten.

Door totale inactiviteit ontstaat afname van spiermassa. In 1 week inactiviteit is het mogelijk om 1 - 1,5 kg spiermassa over het gehele lichaam te verliezen. Hierdoor zullen algemeen dagelijkse handelingen moeilijker uitgevoerd kunnen worden zoals lopen, fietsen, traplopen maar voor sommigen al reiken, tillen of rechtop zitten of zelfs een lepel naar uw mond brengen.

We brengen samen in kaart waar de hulpvragen liggen en gaan aan de slag met het opbouwen van spiermassa en conditie en koppelen deze aan dagelijkse handelingen zoals staan, lopen, wassen, aankleden, huishoudelijke taken en uiteindelijk weer richting hobby, werk en sporten waar van toepassing.

De oefeningen/ bewegingen kunnen waar nodig starten in bed, op een stoel, staand, op de hometrainer of loopband d.m.v. interval of duurtraining. We bouwen dit stap voor stap op.

Een deel van de patiënten zal pulmonale/long klachten ondervinden, zoals bijvoorbeeld een verminderde ademspierkracht. Dit zal met name gebeuren bij de patiënten afkomstig van de intensive care afdeling. De ademspieren kunnen door inactiviteit ook in functie verminderen. Ook deze spieren zijn d.m.v. speciale oefeningen te trainen. Daarnaast kan er met specifieke oefeningen gezorgd worden voor goede ventilatie van de longen en slijmmobilisatie met huf en hoesttechnieken.